Historie

Achthonderd jaar Orde der Kruisheren

Ruim achthonderd jaar geleden werd de Orde der Kruisheren gesticht. Het is de enige, nog steeds bestaande, middeleeuwse religieuze orde die in de Lage Landen ontstond. De Kruisheren zijn bescheiden in aantal; de orde telt iets meer dan vierhonderd leden. In 1904 werd in Uden de huidige Kruisherenkapel gebouwd.

Lees verder…

Bijna vierhonderd jaar geleden vestigden de Kruisheren zich in Uden en omgeving. Zij konden hier vrij het Katholieke geloof uitdragen dankzij het liberale karakter van Het Land van Ravenstein. In de loop der eeuwen zijn de Kruisheren met Uden vergroeid. Met name in het onderwijs speelden zij een belangrijke rol. Zo werd in 1743 de Latijnsche School gesticht en in 1923 het College van het H. Kruis. In 1975 werd de school gesplitst in Kruisheren Kollege en Rivendell Kollege. Veel Kruisheren waren docent aan deze middelbare school. Deze scholen samen heten tegenwoordig Udens College.

Ook op cultureel en maatschappelijk gebied waren de Kruisheren actief. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij was mensen te helpen nadenken over de tekenen der tijd. Zoals geloof, politiek en economie en de eigen verantwoordelijkheid over het leven. Veel Kruisheren werden wereldwijd als missionarissen uitgezonden. Op hun oude dag keren er regelmatig Kruisheren terug naar Uden. Waar sommigen hun intrek nemen in het tot appartementen omgebouwde voormalig Kruisherenklooster, gelegen naast de Kruisherenkapel.