Evenementenlocatie Kruisherenkapel van alle gemakken en comfort voorzien

07 maart 2013

Het heeft veel voeten in aarde om een kapel van traditionele en sobere ruimte te transformeren naar een comfortabele evenementenlocatie, die van alle gemakken is voorzien. Daarbij niet uit het oog verliezend het historische karakter van het gebouw. Het is Stichting Kruisherenkapel in samenwerking met Udense ondernemers gelukt.

Door Marianne Peters

Architectonische uitdaging

Architect en Udenaar Marty van de Ven, van Omni Architecten BV, is verantwoordelijk voor het verbouwingsplan van zowel de kapel als het klooster. “Een nieuwe bestemming geven aan een kapel en een klooster is een interessante opdracht. Dat dit ook nog de Kruisherenkapel betrof was voor mij als Udenaar een extra uitdaging. Het belangrijkste aspect bij dit project was met name het behouden van het karakter van de gebouwen naar de eisen van de rijksmonumentencommissie. In de kapel is dan ook voor het oog onopvallend te werk gegaan. De grootste aanpassing was de nieuwe vloer in de kapel. Voor evenementen heb je een comfortabele atmosfeer nodig, daarom is er verwarming en ventilatie aangebracht. Dit is weggewerkt in de vloer, om te voorkomen dat deze moderne toevoeging botst met het historische karakter. Ontwerpend architect Kurt Gouwy is met veel respect omgegaan met zowel de kapel als het klooster. Er zijn in beide gebouwen zoveel mogelijk authentieke details intact gehouden. De Kruisherenkapel is nog steeds de Kruisherenkapel, maar nu een comfortabele evenementenlocatie.”

Professioneel beeld en geluid onmisbaar

Onmisbaar voor het houden van een geslaagd evenement is professioneel beeld en geluid. Udenaar en eigenaar van Audiovisie, Eric Schuurmans, is hiervoor in de Kruisherenkapel verantwoordelijk. “Van huis uit heb ik een band met de Kruisherenkapel, dus voor mij was deze opdracht bijzonder. Een kapel is qua akoestiek op audiogebied moeilijk in te richten. Het is belangrijk dat er een geluidssysteem is dat voor een mix van gelegenheden gebruikt kan worden. Voor zowel een spreker, een begrafenis, maar ook voor zang. Hiervoor hebben we speciaal voor de kapel een audiosysteem geadviseerd, waar meerdere luidsprekers gebruikt worden, zonder tijdsvertraging. Ook op visueel gebied is er goed nagedacht over de mogelijkheden. Er is gekozen voor een doorzichtprojectiescherm op het podium en losse schermen verdeeld over de kapel. Bij de installatie van de apparatuur is rekening gehouden met het authentieke karakter van de kapel. Zo is apparatuur weggewerkt met hout dat afkomstig is van een antieke kast uit de kapel. De kapel is op audio- en visueelgebied helemaal klaar voor elk evenement.”

Sfeervol en praktisch interieur

Van Oort Interieurs heeft de inrichting van de kapel, de hal en de tuinkamer voor zijn rekening genomen. Udenaar Joost van Oort:” Als Udens bedrijf is het inrichten van de kapel en de bijgebouwen een mooie opdracht. Ook wij vinden het belangrijk dat een stukje karakteristiek oud Uden bewaard blijft. We hebben bij de inrichting gekeken naar de nieuwe functie van de ruimtes, maar ook naar brandveiligheid. De meubels moeten passen bij de uitstraling van het gebouw en niet te dominant zijn. Er is voor de kapel gekozen voor comfortabele, stapelbare en koppelbare stoelen, vanwege het multifunctionele karakter van de kapel. In de hal zijn zitjes gecreëerd met kleur en de tuinkamer is voorzien van verschillende zitvormen en gordijnen. Het geheel is in dezelfde stijl gehouden, zodat het een eenheid vormt. De uitstraling is sfeervol geworden, maar het gebruik is praktisch gehouden. Passende evenementen conform het Kruisherengedachtegoed zijn naar mijn mening in de vernieuwde Kruisherenkapel goed op zijn plaats. Stichting Kruisherenkapel heeft, net zoals voorheen de Kruisheren, veel samenwerking gezocht met Udense bedrijven. Zo blijft een stuk religieus erfgoed bewaard voor en door Uden. Dat is mooi.”

Voor meer informatie kunt contact opnemen via 0413- 712442 of via de mail: info@kruisherenkapel.nl. Wij helpen u graag van uw evenement een succes te maken.

terug

Eerdere Columns