De unieke historische ambiance van de Kruisherenkapel voegt iets bijzonders toe

01 februari 2013

Zoals de Kruisheren midden in de samenleving stonden, zo was de kapel een open huis voor de samenleving. En dat wil Stichting Kruisherenkapel nog steeds zijn. En blijven. Met het openstellen van de kapel voor respectvolle, inhoudsvolle en stijlvolle evenementen blijft de kapel bewaard voor de samenleving. Lang vervlogen tijden, waarden en normen, blijven zo onderdeel van de toekomst.

Door Marianne Peters

“Men kan in de Kruisherenkapel terecht voor het organiseren van velerlei evenementen,” zegt Ad van Boxmeer, secretaris van Stichting Kruisherenkapel. “Evenementen met allure en inhoud; dat is belangrijk. Dat past bij het gebouw en dat past bij de geschiedenis ervan. De kapel is een uitstekende sfeervolle locatie voor bijvoorbeeld het geven van concerten, het houden van symposia, recepties, beurzen en debatten. Maar ook voor het voltrekken van burgerlijke huwelijken en niet-kerkelijke afscheidsvieringen. De unieke historische ambiance voegt daaraan iets bijzonders toe.”

Religieuze vieringen en de verering van onze Lieve Vrouw Ter Linde blijven onderdeel uitmaken van de activiteiten in de Kruisherenkapel. Zij hebben een eigen vaste agenda. Stichting Kapelgemeenschap Ter Linde organiseert en geeft inhoud aan verschillende activiteiten. De Mariakapel is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

In de kapel kan men met grote groepen terecht. Is er meer ruimte nodig dan kunnen de zijbeuken erbij betrokken worden. Wil men een intiemere ruimte in de kapel creëren dan kan dat door middel van het plaatsen van geluiddichte schermen. De banken zijn vervangen door stoelen, waardoor er verschillende opstellingen mogelijk zijn. De kapel is op audio en visueel gebied van alle gemakken voorzien. Er kan gebruikgemaakt worden van een podium, audioapparatuur en van een groot presentatiescherm met doorzichtige projectie. Alle pilaren zijn voorzien van elektriciteit en internet. Ook is ringleiding aanwezig.

Niet alleen de kapel, maar ook de tuinkamer is gerenoveerd en is met name uitstekend geschikt voor kleinere bijeenkomsten zoals vergaderingen en lezingen. Ook het overdekt terras biedt extra mogelijkheden.

Ad van Boxmeer is klaar voor de opening. “We denken dat we voor elk wat wils kunnen bieden in de kapel.Niet alleen de ruimtes lenen zich daar goed voor, ook kan er gebruikgemaakt worden van de faciliteiten van Kruisheren Catering en Kruisheren Culinair. Of het nu gaat om koffie, een hapje en een drankje; we zorgen er desgewenst voor dat ook op het gebied van catering elk evenement goed uit de verf komt. We hebben er zin in om te gaan starten.”

Ook rector Rein Vaanhold is tevreden over de zinvolle nieuwe bestemming van de kapel. “Ik ben er trots op. De kapel hoort thuis in de samenleving en de samenleving hoort thuis in de kapel. Het nieuwe logo zegt het eigenlijk allemaal. De cirkel om het kruis van de Kruisheren symboliseert dat iedereen op gelijke afstand staat van elkaar. Niemand is meer dan een ander. We tellen allemaal mee en dus is de kapel van iedereen. Het is helaas een teken van de tijd dat de Kruisheren in aantal afnemen. Dat betekent dat het tijd is om door te geven. Dat geldt niet alleen voor het gebouw, maar zeker ook voor het gedachtegoed van de Kruisheren. We zijn er blij mee dat daar veel waarde aan wordt gehecht en dat Stichting Kruisherenkapel dit hoog in het vaandel heeft. De kapel is in goede handen. Wat is er nu mooier dan zo’n prachtig gebouw door te kunnen geven aan volgende generaties, met als nieuwe bestemming het onderbrengen van onderscheidende bijeenkomsten?”

terug

Eerdere Columns