De Pul presenteert i.s.m. de Kruisherenkapel Magna Carta

27 november 2016 20:15

Historie

Magna Carta is een van ‘s werelds beste nog altijd bestaande akoestische bands met een recordaantal van 29 albums, waarvan er meer dan 8 miljoen verkocht zijn. In 1969 werd de band opgericht door Chris Simpson, Lyell Tranter en Glen Stuart. In de loop der tijd is de line-up regelmatig gewijzigd, maar Chris Simpson was er altijd bij. Vaak was de band een trio, maar ook werd met meerdere muzikanten of als duo opgetreden.

De band heeft inmiddels in 82 verschillende landen, wereldwijd, opgetreden. De bekendste albums van de band zijn Seasons (1970) en Lord Of The Ages (1973) en bekende songs zijn Airport Song en Took A Long Time. Vrijwel alle langspeelplaten zijn inmiddels op cd uitgebracht en enkele zijn sinds kort ook weer opnieuw op hoogwaardig 180 grams vinyl verkrijgbaar.

In 2014 werd het tientallen jaren verloren gewaande concert dat Magna Carta in 1971 in de wereldberoemde Londense Royal Albert Hall gaf teruggevonden en op cd uitgebracht. Hierop is de complete van Seasons te beluisteren, waarbij de ‘backing band’ het Royal Philharmonic Orchestra was. Deze fantastische opname zorgde ervoor dat de internationale muziekpers deze cd unaniem het maximale aantal ‘sterren’ gaf.

Begin 2014 werd voor het eerst sinds 2001 weer een studio-album opgenomen, het al jarenlang aangekondigde The Fields Of Eden. Dit album kreeg uitsluitend lovende recensies in diverse media (tijdschriften, websites) en de vraag naar optredens begon weer snel te groeien. Nadat er in 2014 en 2015 in Groot Brittannië en Canada werd opgetreden volgde eerder dit jaar een Britse tournee, samen met folkrocklegende The Pentangle.

Magna Carta en Nederland
Nederland is altijd Magna Carta’s favoriete land geweest. Vanaf begin jaren zeventig werd ons land vrijwel jaarlijks (en vaak zelfs twee keer per jaar) aangedaan voor uitgebreide (theater)tournees. Mede daarom besloot oprichter Chris Simpson om na veertig jaar vrijwel onafgebroken touren, te stoppen en een fantastisch afscheidsconcert in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré in Amsterdam (mei 2009) te geven, waaraan veel voormalige bandleden meewerkten. Het betekende het einde van de langste line-up die de band ooit heeft gehad (2002-2009), naast Chris bestaande uit Linda Simpson-Taylor en Matt(hijs) Barnhoorn.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want van zijn pensioen genieten lukte Chris niet, zodat hij al snel weer ging optreden. Al in het najaar van 2009 deed hij, samen met oudgediende Tom Hoy, een uitgebreide en succesvolle tournee door Zuid-Afrika. Sindsdien volgden er opnieuw tournees en concerten door Zuid-Afrika, Canada, Luxemburg, Groot-Brittannië, Spanje, België en Nederland. De laatste keer dat Nederland werd aangedaan was in september 2013. Het leken de allerlaatste concerten te zijn, omdat Chris steeds meer fysieke problemen kreeg om te kunnen gitaarspelen, omdat hij na meerdere operaties aan zijn pols daaraan simpelweg geen gevoel meer had.

De muzikanten

In november komt Magna Carta dus naar ons land voor zeven optredens. De line-up van de band: Chris Simpson (zang, akoestische gitaar, mondharmonica), Doug Morter (gitaren, zang), Wendy Ross (viool), John Shepard (drums, percussie) en Will Stock (basgitaar). Op de jonge bassist na hebben al deze muzikanten meegewerkt aan het album The Fields Of Eden.  

Doug Morter speelde al eerder in Magna Carta (1980-1983) en verder in o.m. The Albion Band, Maddy Prior Band en Michael Chapman Band. John Shepard speelde zes jaar in Acoustic Alchemy en tourde daarmee de wereld over en speelt naast Magna Carta ook in de band Sentimentalists (in 2015 op Glastonbury) en in de Americanaband Laurel Canyon Union. Wendy Ross is klassiek getraind en speelde in diverse orkesten en won veel prijzen als solo-violiste. Sinds 2012 speelt ze in Magna Carta en daarnaast ook, met John Shepard, in Laurel Canyon Union. Will Stock studeert nog aan het conservatorium en speelt in meerdere bands.

Tekst: Harry Pater, september 2016


KAPEL OPEN: 19:30

AANVANG CONCERT 20:15

ENTREE  € 15,- ( excl. servicekosten )

KAARTEN ZIJN TE RESERVEREN VIA INFO@KRUISHERENKAPEL.NL OF VIA DE PUL. KLIK hier VOOR HET ONLINE VERKOOPKANAAL.